Biografie

Geert Hoes is vanaf 1973 actief in de muziek. Hij reisde veel rond in Ierland, waar hij op de viool de typische Ierse fiddlestijl leerde spelen. In 1983 studeerde hij af aan het conservatorium in Maastricht voor gitaar. Eerst bij Andrei Serban in de conservatoriumtijd, later bij Istvan Lichter heeft hij zich in het klassieke vioolspel bekwaamd en zich tevens de Roemeense en Hongaarse stijl eigen gemaakt. Vanaf 1991 ging hij zich ook verdiepen in de Roemeense panfluit en nam jarenlang intensief les van Damian Luca.

Vrijwel vanaf het begin speelde hij in muziekgroepen en ensembles. Dat begon met de volksmuziekgroep Volkoren (1975), daarna volgde Deirdre met folkrock (1976-1978) en Pegasus met Keltische volksmuziek (1978-1981). Van 1982 tot 1986 speelde hij in het duo Lovely met volksmuziek en eigen composities. Vervolgens speelde hij als violist maar liefst in drie opeenvolgende ensembles voor Mexicaanse mariachi-muziek: Mexico Lindo, Serenata Mexicana en Tierra Caliënte (1983-1989). Met Mexico Lindo maakte hij een tournee naar Tenerife en opnames voor CD, radio en TV. Van 1989 tot 1998 speelde hij viool en panfluit in het balkanorkest Hajra o.l.v. Istvan Lichter. Er volgden vele concerten, o.a. Night of the Gypsies, een theatershow en tournee naar St. Maarten met Marco Bakker en wederom CD-, radio- en TV-opnames. Gedurende die periode speelde hij eveneens in het Dilaver Göktas trio met hedendaagse Turkse muziek. Met het gelegenheidstrio Zig Zag reisde hij in 1987 naar Noord-Korea. Daarin participeerde ook zijn broer Jos, waarmee hij zeven jaar later het duo Bibi Maizoon vormde. Hierin spelen ze op accordeon, viool en panfluit hun eigen interpretatie van wereld- en volksmuziek maar ook hun eigen composities, waarin ze een geheel eigen stijl hebben ontwikkeld.

Als gitarist brengt Geert Hoes in” Zes Snaren Dansen” al jarenlang een gevarieerd soloprogramma: stijlvolle klassieke composities, afgewisseld met felle Spaanse flamencoklanken, sfeervolle Keltische en renaissance melodieën en eigen composities. Met zangeres Saskia Diel vormde hij Duo Paletta. De arrangementen en vormgeving van dit wereld- en oude muziek repertoire zijn van eigen hand.

Met zijn instrumenten is hij sinds 2002 actief bij het wereldmuziek vrouwenkoor Vigorosa o.l.v. Saskia Diel. Als freelance musicus was hij in 2009 panfluitist in de voorstelling Baduhenna,van theaterwerkplaats Bergen. Als violist was hij in 2010 ‘fiddler on the roof’ in de musical ‘Anatefka’ bij musicalvereniging ‘Nieuw Leven’.

Hij heeft zijn eigen muzieklespraktijk in Alkmaar, waar hij gitaar, viool en panfluit doceert. Ook heeft hij ruime ervaring met lesgeven op de muziekschool.

Momenteel heeft Geert Hoes een nieuw solo programma MUSICATESSE samengesteld en trekt hij met muziek en verhaal de wereld rond . Met een nog uitgebreider instrumentarium, gitaar, viool, panfluit, cister, tinwhistle en concertina, musicerend en vertellend neemt Geert Hoes u mee naar diverse culturen en door verschillende tijden.